2021-08-12 11:15:27• hírek • refszatmar.eu

Csordultig öröm a SZIKE táborban

Két évet kellett várni az újabb egyházmegyei ifjúsági táborra, de megérte, nemcsak az ilyen utóhangokért. Isten áldása kísérte végig a nagyszerű szervezői csapat munkáját és bátorságát. Ez volt a Királyhágómelléki Református Egyházkerületben az egyetlen megye szintű tábor: több mint kétszáz résztvevővel.

Augusztus első hetében a Nagytarnai Ecosunhomeban szervezték meg a Szatmári Református Egyházmegye ifjúság táborát, melyen szervezőkkel, munkatársakkal és táborozókkal együtt 215-en vettek részt. Varga Szilárd Csaba a Szatmárnémeti Református Gimnázium iskolalelkésze nyitotta meg a tábort igehirdetésével, mely a tábor mottója alapján hangzott el: „Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom örüljetek!” (Fil 4,4)



Előadások az örömről


Hétfőtől péntekig minden délelőtt közös dicsőítés után előadások hangzottak el öröm, boldogság témájában. Az utóbbi évek SZIKE táborainak a közösségi oldalakról ismert emotikonok adják meg a témáit: így volt már szó például imádatról, haragról, szomorúságról, idén pedig az örömről. Hálás téma volt, melyet több oldalról is megközelítettek az előadók. Máthé Róbert vetési lelkipásztor, pszichológus hivatásából adódóan az öröm pszichológiájáról tartott tartalmas előadást. Mpofo Kitata Szilvia Arad megyéből érkezett, hogy a dicsőítés felszabaditó öröméről szóljon az ifjaknak. Dr. Király Lajos szatmári esperes, batizi lelkipásztor a humor pszichológiájáról szólt. Nagy Tibor szilágybagosi lelkipásztor az evangéliumról, azaz magáról az örömhírről tartott előadást, végül pedig a szomszédságában szolgáló Tőtős Emese szilágyborzási lelkésznő szólt a közösség öröméről. Az előadásokat követően tizenkét kiscsoportban mélyítették az üzeneteket.



Összefogás a testi táplálékért


Nemcsak a lelki-, hanem a testi táplálék beszerzése is hozott magával példamutató üzenetet. Kedden a szigetlankai gyülekezet jelenléte volt örömteli. Ők már negyedik alkalommal járulnak hozzá a táborhoz ízletes vacsorával és mindannyiszor feltöltődve mentek haza. Szerdán több mint ezer töltöttkáposztát hozott a táborozó seregnek a batizi gyülekezet, szintén vacsora gyanánt. Pénteken néhány református vállalkozó pizzát hozott az ifjak örömére. A halmiak dinnyével, a nyitó áhítat tartója pedig fagyival járult hozzá a hűsüléshez. Az ízletes ebédet Tamásváraljáról hozták, kedvezményesen. Az ombodiak koktélbárt (alkoholmentest) működtetek, előzőleg pedig sokat dolgoztak a táborban levő faházak állagának megőrzésén. Természetesen az Esperesi Hivatal is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a résztvevők csak egy minimális összeggel járuljanak hozzá a táborhoz. A tábort támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT.



Változatos programok, csapatjátékok, lelkes munkatársak 


A délutáni programok sem engedték unatkozni a résztvevőket. A tájékozódási vetélkedő fárasztó volt ugyan, de az alvászavarokat szinte teljesen megszüntette, akárcsak a túrázás. Hat vetélkedős csapat tömörült össze a táborozókból, akik ügyességi- és sportvetélkedőkön mérték össze erejüket és tudásukat. Bemutathatták előadói készségüket is az esti, általuk összeállított kreatív előadásokon keresztül. Kozmetikus, masszőr, dobterapeuta, pszichológus tette változatossá a programokat, a láthatatlan színház üzenetén keresztül pedig az élet értelméről gondolkodhattak el. A lelkészek és teológiai hallgatók tevékenységét ifjú munkatársak segítették: a Királyhágómelléki Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetsége által szervezett munkatársképző gyümölcsei itt is jelen voltak.



Esti programok: telítődött az örömpohár, néhol azonban a mécses is eltört


Az esti áhítatokon aztán az öröm témája méginkább biblikus kereteket öltve érkezett az ifjú szívekhez. Üzenetben a délelőtti előadásokhoz is csatlakozva teológiai hallgatók hirdettek Igét: Gellén Máté, Törő Nikolett, Szeles Emese, Pop Titus, Gáti Gábor.


A Papp Krisztina szigetlankai kántornő által vezetett dicsőitő együttesek a Bízz Band és a szIGEt végig hűséggel szolgáltak a táborban, énekelve Isten jóságáról, szeretetéről.


A kezdő estén a vihar okozta áramkimaradást is megoldva Kása Melinda és Kása Zsolt tartottak néptáncbemutatót. Hétfőn Dj Leviciusz lemezlovas fokozta az örömöt, szerdán pedig az Amulett Zenekar mulattatott. A keresztyén partykultúra kialakítására is odafigyeltek a szervezők: ha már buliznak a fiatalok, akkor azt tegyék kártékony- és pótszerek nélkül! Szerdán a KRISZBI Band Nagyszalontáról érkezett ifi evangelizációt tartani, Mikló István Boldizsár és Szigeti Ferenc lelkipásztorok vezetésével. Csütörtökön este Marosán Csaba színművész dolgoztatta meg a rekeszizmokat Humor az irodalomban című előadásával. Szintén csütörtök este a Névtelen Band evangelizált szívhezszólóan és hitelesen.


Utolsó estén fellobbant a tábortűz, meg is jelentek az örömkönnyek. A Ki mit tudon tehetséges fiatalok kerültek elő. Közben pedig készülődtek a tábor csúcspontjára: az úrvacsorára.


Éjfél után énekszó hívta ismét a közösségi térbe a táborozókat. Az esemény felelős vezetője, Rácz Ervin hirdetett Igét: „Nagy a bizalmam irántatok, sok dicsekedni valóm van veletek, tele vagyok vigasztalódással, minden nyomorúságunk ellenére csordultig vagyok örömmel.” (2Kor 7,4) Isten olyan örömmel telit meg csordultig, (a könny is csordult) amely a legnagyobb próbatételek idején is megtart, kitölt. Az úrvacsorai közösség és ezáltal a bűnbocsánat öröme fel is szabadította a résztvevőket és a tábor szavaival bizonyossággal énekelték Istennek: „Jóságod fut utánam, s utolér engem/ Hűséged megölel, egekig emel/ Leteszek mindent a te lábadhoz, átadom neked/ Jóságod nem hagy el, nem hagy el sosem.”


A táborról további képeket és videókat a SZIKE Facebook-oldalán tekinthetnek meg.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: